Kirjoittaja Anne-Mari Jääskinen

Tunnesanasto rikastuu tunnekieltä käyttämällä

Huh, suomen kielessä on jopa yli 300 tunnesanaa! Montaako niistä sä käytät aktiivisesti?

Usein samalla tavoin kuin muukin rutinoituminen tapahtuu, myös tunnesanaston käyttö voi rutinoitua ja kapeutua. Kuljemme samoja uria käyttäen samoja muutamaa tunnesanaa.

”Äitiä hermostuttaa…” ”Mua huolettaa…” ”Mä olen nii-iiin iloinen!” ”Nyt mua suututtaa!” ”Mä olen tosi turhautunut…”

Laaja tunnesanasto tuo kokemuksiin enemmän sävyjä

Oman tunnesanaston rikastuttaminen tapahtuu vain sanoja sinnikkäästi käyttämällä. Opettelemalla tunnekieltä. Mitä rikkaammin osaat kuvailla omia tunteitasi sisälläsi, sitä rikkaammin osaat havainnoida ja heijastaa niitä toisestakin.

Kokemuksiin alkaa tunnesanaston laajentamisen myötä tulla enemmän sävyjä ja vivahteita. Olenko elpynyt vai voimaantunut? Vai sittenkin ihan vain kevyesti virkistynyt? Olenko vihainen vai sittenkin järkyttynyt tai ymmällään?

Tunnesanalistoja on hauska tutkia yhdessä lasten kanssa ja pohtia, mitä mikin tunnesana tarkoittaa? Milloin sellainen olo voisi nousta? Mitä eroa näillä sanoilla toisiinsa nähden on?

Lataa ilmainen tunnesanalista!

Löydät yhden tunnesanalistan myös verkkokaupastamme. Sen voit kiinnittää vaikka jääkaapin oveen ja tutkailla sanoja yhdessä perheenjäsenten kanssa!

Samassa ilmaistiedostossa on lueteltu myös inhimillisiä tarpeita, joita eri tunteiden alla lymyilee ja josta tunteet itseasiassa ovat tulleet sinulle kertomaan.

Linkki verkkokauppaan: https://holvi.com/shop/TUNNEJATAIDA/

Mikä on sun käytetyin tunnesana?

Lue myös nämä

Äiti räyhää ja isä piilottaa pelkonsa – monien vanhempien tunnetaidot ovat hukassa ja malli periytyy lapsille, YLE Uutiset 29.4.2018

Meistä mediassa

Äiti räyhää ja isä piilottaa pelkonsa – monien vanhempien tunnetaidot ovat hukassa ja malli periytyy lapsille, YLE Uutiset 29.4.2018

Pienen lapsen isot tunteet tarvitsevat vahvaa kantajaa

Blogi

Pienen lapsen isot tunteet tarvitsevat vahvaa kantajaa

Blogi