Kirjoittaja Anne-Mari Jääskinen

Stressissä tai ylivireydessä voi tuntua suorastaan sarkastiselta hiljentyä itsen äärelle. Niiden mylvivien ajatustenko, joilta haluaisin vain rauhaan? Sen kihisevän hermostoniko äärelle, joka pitää minut aamuöisin hereillä? Siihen väsymykseenkö, joka painaa harteilla satoja tonneja?

Joskus on viisautta tulla pois huutelemasta itselle neuvoja sieltä, missä haluaisi itsensä olevan tai missä mielestäsi sinun pitäisi olla. Sellainen lisää painetta ja riittämättömyyden kokemusta.

Kovassa ylivireyden tilassa hiljentyminen tai meditaatio ei aina siis olekaan paras keino rauhoittaa oloa. Ihan vain siksi, että se ei ole kohta, missä silloin vielä olemme. Keho ja ajatukset ovat vielä silloin liikkeessä, kohinassa. Kohtaa itsesi siellä. Liiku, kohise, puuhastele.

Aivotutkija Minna Huotilainen suosittelee antamaan itselleen kevyitä puuhastelun hetkiä, joissa villinä laukkaava mieli saa jotain, mihin tarttua, mutta samalla ohjaamme sen stressiajatuksista pois. ”Saat ajatella”, sanomme silloin mielellemme, ”mutta ajattele näitä juttuja noiden sijaan”.

Käsille annamme puhelimen tai näppäimistön sijaan tartuttavaa konkreettiseen tekemiseen. Pyykkeihin, salaattiaineksiin, käsipainoihin, fillarin kahvoihin, pensseliin, kutimiin, auton osiin… ”Saat olla liikkeessä ja levoton”, sanomme silloin kehollemme, ”mutta ole liikkeessä näiden kanssa noiden sijaan.”

Kun meissä ei ole jämäkkyyttä suojella voimavarojemme rajoja, teemme niiden yli. Venymme, joustamme, ylitymme. Ja lopulta rajat tuntuvat, mutta uupumuksena terveen ja hyvinvointia tukevan ajoissa-rajan sijaan. Voit tukea kehon rajojesi tuntemista kylmäuinnilla, painopeitolla, kosketushoidoilla, halauksilla. ”Saat hakea rajoja”, sanomme silloin itsellemme, ”mutta annan ne sinulle tunnettavaksi näin ääreen menemisen sijaan.”

Tällaisten konkreettisten tekemisten jälkeen mielellämme ja kehollamme ei enää ole niin paljon vastusteltavaa. Niidenkin halut kuullaan, jolloin tulee tilaa myös hiljentyen tehtävään rauhoittumiseen. Mieli ei enää kohise niin paljon.

Miten sun laukkaava mieli alkaa rauhoittua? Mikä on sun puuhasteluriitti siihen?

Lue myös nämä

Blogi

Jokainen surtu suru pitää sisällään ilon siemene

Blogi

Jokainen surtu suru pitää sisällään ilon siemene

Millainen on ollut se rakkauden kieli, mihin sinä olet vastannut?

Blogi

Millainen on ollut se rakkauden kieli, mihin sinä olet vastannut?