Kirjoittaja Anne-Mari Jääskinen

Sanaton viestintä on vahvempaa kuin sanat, joita sanot

Miten paljon viestimmekään sisimmästämme ja tunteistamme ilman sanoja. Niin moni asia meistä ilmaisee, paljastaa ja alleviivaa.

Sanatonta viestintää on kosketus, sen rytmi ja intensiteetti. Katseen suunta ja viipymisen kesto. Huokailut, käsien nypertelyt, kehon asennon muutokset, hengityksen rytmi ja syvyys.

Sanaton viestintä ja tunteet ovat yhteydessä

Näihin kaikkiin tunteet meissä vaikuttavat. Huomaamattammekin saatamme jäädä tuijottamaan tyhjyyteen, pidättää hengitystä, jännittää hartioita. On mahdotontakin olla kaiken aikaa niin itsetietoinen, että kaikkeen voisi vaikuttaa, eikä se olisi mielekästäkään.

Tunteethan tapahtuvat meissä automaattisesti osittain juuri siksi, että automatisoitunut mekanismi vapauttaa työmuistia moneen asiaan ja keskittymiseen. Voimme puhua, kuunnella, tehdä käsillä, kävellä ja vaikka mitä, koska koko tietoisuus ei mene oikeanlaisen tunteen ja siitä seuraavan toiminnan valitsemiseen.

Voi kuitenkin olla omaa kasvua palvelevaa tarkkailla näitä pieniä kehollisia muutoksia itsessä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa sen sijaan, että tutkimme vain toisten tapaa olla, hengittää ja liikkua. Voimme oppia itsestämme paljon!

Lapselle ja nuorelle on hämmentävää kuulla aikuiselta ristiriitaisia sanoja siihen nähden, mitä kaikesta sanattomasta viestinnästä välittyy. Kun aikuinen ei ole tunnerehellinen, lapsen voi olla vaikea oppia luottamaan omiin tunneaisteihin. ”Minulle välittyy tällaista tuosta toisesta ihmisestä, mutta hän sanoo kyllä aivan toista.”

Pieni lapsi ei osaa kyseenalaistaa aikuista, joten alitajuisesti hän alkaa ajan saatossa kyseenalaistaa itseään ja omia aistejaan. Onhan aikuinen Suuri aikuinen. Näin yksi sisäinen hämmennys ja ristiriita alkaa kehittyä.

Aina ei toisaalta myöskään tarvita sanoja. Pelkkä kosketus riittää välittämään tuhansia sanoja, aivan kuten katsekin. Sanaton viestintä menee aina ohi sanojesi, sillä peilineuronit nappaavat niiden merkkejä tarkasti. Näin voimme mukauttaa itseämme vuorovaikutukseen toisen kanssa paremmin. Ottaa huomioon toistemme sisäisistä tiloista välittyviä viestejä.

Kokeile, mitä hiljainen, lempeän vakaa kosketus tekee vuorovaikutukseen, kun käytätkin sitä sanojen sijaan tai lisänä.

Lue myös nämä

Kun rajojaan naulaa selkeästi näkyviin, alkaa syntyä tilaa olla lempeä

Blogi

Kun rajojaan naulaa selkeästi näkyviin, alkaa syntyä tilaa olla lempeä

Voisitko pysähtyä kuuntelemään sitä, minkä stressimielen alta jo ehkä aavistaatkin?

Blogi

Voisitko pysähtyä kuuntelemään sitä, minkä stressimielen alta jo ehkä aavistaatkin?

Suurimman hädän keskellä sanat kalpenevat kosketuksen voimalle

Blogi

Suurimman hädän keskellä sanat kalpenevat kosketuksen voimalle