Kirjoittaja Anne-Mari Jääskinen

Ihminen on luotu elämään sosiaalisesti laumassa, toisten kanssa. Opimme mallista, toisia seuraamalla ja toistemme kokemuksia ja tarinoita kuulemalla.

Aivojemme kehityksen ansiosta meillä on myös kyky päätellä asioita.

Kuuma liesi polttaa, siihen ei kannata koskea. Samoin opimme tunteidemme kautta. Tämä sattuu, tuosta tulee hyvä olo. Kipeimmillään sattuminen on hylätyksi tulemista ja yksin jäämistä, joka aktivoi aivoissa samoja alueita kuin fyysinen kipu.

Jos lapsena meillä ei ole turvallista aikuista, joka kokemaamme, elämää ja hämmennystämme asioista selittäisi ja auttaisi ymmärtämään, jäämme omien tulkintojemme varaan.

Silloin ihminen käyttää päättelykykyään.

Jos tiedämme pisteet A ja C, tulkitsemme siinä välissä tapahtuneen pisteen B omien kokemustemme, oppimamme ja kuulemamme yhteensovittamisella, usein alitajuisesti. Valitettavan usein itsellemme haitallisesti, jopa pahimman skenaarion mukaan. Tämä taas juontaa juurensa alkukantaisiin asetuksiimme, jossa vaara on ollut hyödyllistä aistia ja tulkita aikaisin.

Kuva elämästä voi näin vääristyä näyttämään enemmän uhkaavalta kuin se onkaan. Enemmän epäluotettavalta kuin se isossa kuvassa onkaan. Koskemaan kaikkea sen sijaan, että ymmärrämme jonkin koskevan vain tätä yhtä kertaa.

Samoin kuva itsestämme voi vääristyä näyttämään huonommalta, riittämättömämmältä ja kykenemättömämmältä kuin olemmekaan.

Haitalliset uskomukset elämästä, itsestämme ja toisista muuttuvat näin totuudeksemme.

Aikuisena tulkitseminen ja päättely jatkuvat – on tarve ymmärtää ja suhteuttaa asiat omaan elämänkuvaamme sopiviksi. Siksi ajatuksistaan ja huolistaan ystävälle tai ammattilaiselle puhuminen voi auttaa suhteuttamaan asioita, näkemään niistä useampia puolia ja ennenkaikkea löytämään keinoja selvitä ja vaikuttaa asioihin rakentavasti.

Niin emme jätä itseämme yksin ajatuksinemme, kuten ehkä lapsena tai nuorena olemme jääneet. Näkökulma laajenee ja oman, tunteen värittämän tulkinnan voi kyseenalaistaa.

Tarvitsemme toisiamme läpi elämämme. Kuuntelemaan, tukemaan, suhteuttamaan ja purkamaan syntyneitä väärinkäsityksiä ja virheellisiä tulkintoja.

Lue myös nämä

Aikuisen huutamisesta ja tylyttämisestä lapsi oppii itsekin jyräämään itsensä

Blogi

Aikuisen huutamisesta ja tylyttämisestä lapsi oppii itsekin jyräämään itsensä

Mitä sinä olet tänään tehnyt tunteiden vaikutuksesta?

Blogi

Mitä sinä olet tänään tehnyt tunteiden vaikutuksesta?

Tasapaino ja rauha – niihin voit aina palata

Blogi

Tasapaino ja rauha – niihin voit aina palata