Kirjoittaja Inkeri Meriluoto, Kuvat Anne-Mari Jääskinen

Tunnetaitoja lapsille – Vantaa jalkautti tunnetaidot esi- ja alkuopetukseen

Vantaalla lasten tunnetaitoja tuetaan opetustyön ohessa. Vantaan esi- ja alkuopetuksen opettajille ja esimiehille järjestetyn koulutuksen jälkeen kouluissa tiedetään, miten lapsen tunnetaitoja voi tukea arkisissa kohtaamisissa.

Sali täynnä. Neljänä iltapäivänä. 

Niin kävi, kun Tunne & Taida koulutti Vantaan esi- ja alkuopetuksen esimiehiä ja opettajia lasten tunnetaitojen arkisesta tukemisesta koulussa.

”Jokin tässä koulutuksessa kolahti ja osui todella oikeaan,” Vantaan perusopetuksen opetuspäällikkö Pepita Kaskentaus kertoo.

Ensin koulutettiin esimiehet.

Tunteiden merkitystä, niiden biologiaa, toimimista ja tunnetaitojen kehittymistä valottivat ensin Turun yliopiston professori Lauri Nummenmaa ja sitten Tunne & Taidan perustaja, tunnetaitokouluttaja Anne-Mari Jääskinen.

Sen jälkeen oli vuorossa kolme Tunne & Taidan pitämää koulutustilaisuutta opettajille. Miten opettajat voivat tukea lasten tunnetaitoja arjen opetystyössä?  

”Olimme osallistujamäärästä häkeltyneitä.”


Opettajien koulutuksessa painotettiin sitä, että juuri opittu on heti vietävissä arkiseen ja kiireiseen työhön. Koulutus oli hyvin käytännönläheinen ja samastuttava; nyt opettajat voivat välittää tunnetaitoja lapsille arjen tavallisissa kohtaamisissa.

”Koulutuksen suosio yllätti”, Vantaan perusopetuksen opetuspäällikkö Pepita Kaskentaus kertoo. 

Vaikka koulutuksia riittää, oli tunnetaitokoulutukselle kysyntää. Näyttääkin siltä, että tunnetaitojen harjoitteleminen ja niiden opettaminen lapsille herättää kasvattajissa ja opettajissa enenevässä määrin kiinnostusta.

”Olemme hyvin koulutusmyönteinen kaupunki, ja koulutuksia on opettajille tarjolla paljon, jopa ähkyyn asti. Jokin tässä kuitenkin kolahti ja osui todella oikeaan, olimme osallistujamääristä häkeltyneitä”, Kaskentaus sanoo. 

tunnetaitoja lapsille – tunnetaitokoulutuksessa opitaan kohtaamaan sekä omat että toisten tunteet

Koulutuksen pitivät Tunne & Taidan perustaja, pääkouluttaja Anne-Mari Jääskinen ja luokanopettaja, Lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja, Tunne & Taidan vierailevana kouluttajana toimiva Minna Perkiö.  

Lisäksi työpaikoille hankittiin melkoinen kasa Anne-Mari Jääskisen kasvattajille ja lasten tunnetaitojen kanssa tekemisissä oleville kirjoittamaa kirjaa Mitä sä rageet? Kirja sisältää valtavasti tietoa ja yli 50 harjoitetta, joilla tunnetaitoja voidaan tietoisesti tukea.  

Mitä sä rageet? on kirja kasvattajille tunnetaitojen tukemisesta. Kirja sisältää yli 50 tunnetaitoharjoitusta.

Voisiko organisaationne hyötyä tunnetaitokoulutuksesta?

Tutustu käytännönläheiseen koulutukseemme, jossa opitaan jalkauttamaan tunnetaidot arjen työpäiviin. Voit tilata meiltä juuri työpaikallesi sopivan koulutuksen, joko kasvokkain tai verkossa. Koulutamme tunnetaitoja niin kohtaamis- ja ohjaustyön ammattilaisille kuin lasten ja nuorten kanssa työskenteleville kasvattajille, opettajille ja terapeuteille. Taitavista tunnetaidoista hyötyy jokainen organisaatio.

Kaikki alkavat koulutuksemme näet täältä.

Lue myös nämä

Yli 200 ammattilaista vankisti tunneosaamistaan Jyväskylässä – esihenkilöt ja henkilöstö erikseen

Artikkelit

Yli 200 ammattilaista vankisti tunneosaamistaan Jyväskylässä – esihenkilöt ja henkilöstö erikseen

Tunnetaidot opetustyössä – aivotutkija kertoo, miksi opettajan tunnetaidoilla on väliä

Artikkelit

Tunnetaidot opetustyössä – aivotutkija kertoo, miksi opettajan tunnetaidoilla on väliä

Äiti räyhää ja isä piilottaa pelkonsa – monien vanhempien tunnetaidot ovat hukassa ja malli periytyy lapsille, YLE Uutiset 29.4.2018

Meistä mediassa

Äiti räyhää ja isä piilottaa pelkonsa – monien vanhempien tunnetaidot ovat hukassa ja malli periytyy lapsille, YLE Uutiset 29.4.2018