Kirjoittaja Inkeri Meriluoto, Kuvat Pihla Liukkonen/Kontrastia
”Tukee opettajan jaksamista” – Mikkelistä vahva viesti LTTO-koulutuksen annista
Mikkelissä kymmenet opetustyön ammattilaiset ovat kouluttautuneet Lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaajiksi. Vaikutukset näkyvät laajasti, jopa koteihin asti, kaupungilta kerrotaan.
Mikkeli on jo usean vuoden ajan kannustanut lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia kouluttautumaan Lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaajiksi (LTTO).
Yhteensä LTTO-koulutuksen käyneitä ammattilaisia on Suomessa yli 700. Mikkelissä Lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaajiksi on valmistunut kymmeniä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen opettajaa.

Miten satsaus näkyy kaupungissa? Kysytään!
”On kyllä tullut selväksi, että koulutus on hyvä!” kaupungin sivistyksen ja hyvinvoinnin palvelualueen kehittämispäällikkö ja opettajien kouluttautumista koordinoiva Aila Marjamaa toteaa heti.
”Olen kuullut, miten merkittävä vaikutus koulutuksella on ollut opettajan työhyvinvointiin ja jaksamiseen”, Marjamaa jatkaa.
”Opettajan työ on todella haastavaa ja haasteellista, joten on tärkeää, että koulutus tukee myös opettajan omaa jaksamista ja minäpystyvyyttä taitojen ja ymmärryksen lisäämisen ohella.”
”Työnkuvaani ja itseeni tunnetaitojen tukeminen on jättänyt pysyvät jäljet, ja se jos mikä on ihanaa.”

Samaa viestiä kertovat myös mikkeliläiset rehtorit Vesa Räsänen ja Hanna-Kaisa Pylkkänen, joiden kouluista on ollut useita opettajia LTTO-koulutuksessa.
”Koulutus on selvästi vahvistanut opettajan kokonaisvaltaista ymmärrystä siitä, miten lasten kanssa toimitaan ja miten tunteita tulisi huomioida arkisessa työssä”, Moision ja Olkkolan koulun rehtori Hanna-Kaisa Pylkkänen sanoo.
”Koulutuksen anti ei rajoitu vaan yksittäisiin tunnetaitotunteihin vaan antaa eväitä myös ihan siihen perustyöhön.”
”Myös oppilaiden huoltajilta on tullut positiivista palautetta siitä, miten opettaja kohtaa oppilaat ja millainen luokan ilmapiiri on”, Pylkkänen iloitsee.
”Oma työssäjaksaminen on parantunut, koulutus on tuonut selkeyttä omien tarpeiden tunnistamiseen ja rajojen asettamiseen.”
Lähemäen koulun rehtori Vesa Räsänen vahvistaa asian.
”Opettajat haluavat konkreettisia työkaluja työhönsä ja tukea työssäjaksamiseen, uusia ideoita, keinoja. Koulutukseen osallistuneet ovat selvästi saaneet lisää pelimerkkejä näihin asioihin”, hän toteaa.
Rehtori Pylkkänen muistuttaa, että LTTO-koulutus vaatii opettajalta sitoutumista koulutukseen myös koulutuspäivien ulkopuolella.
”Tämä on kaikkein pitkäkestoisin ja siinä mielessä vaikuttavin täydennyskoulutuksemme. Se vahvistaa sitä, ettei tunteista puhuta vasta silloin, kun kriisi on jo päällä, vaan niistä puhutaan jo silloin kun kaikki on hyvin.”
Ryhtiä tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetukseen
Lähemäen alakoulu on tällä hetkellä Mikkelin suurin alakoulu.

Koulun rehtori Vesa Räsänen kokee, että Lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaajakoulutus on vaikuttanut siihen, miten tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetus on tullut rakenteelliseksi osaksi koulun opetusta ja toimintaa.
”Se on selvästi tuonut ryhtiä kouluun,” Räsänen sanoo.
Lähemäen koulussa LTTO-täydennyskoulutetut opettajat ovat rakentaneet koululle oman tunne- ja vuorovaikutustaitojen vuosikellon, jossa jokaiselle kuukaudelle on oma teemansa.
”On vaan niin siistiä, kun saa taitoa ja voimaa tehdä tuttuja asioita uudella tavalla.”
LTTO-koulutetut opettajat myös huolehtivat tunnetaitojen opetusmateriaaleista, muiden informoimisesta sekä erillisistä tunne- ja vuorovaikutustunneista ja kerhoista.
Rehtori Räsänen pitää opettajien kouluttamista ja opettajien omien tunnetaitojen vahvistamista erittäin tärkeänä.
”Tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen pitäisi olla opettajille pakollista. Ne vaikuttavat niin voimakkaasti suhteessa kollegaan, oppilaaseen, esimieheen ja ennen kaikkea siihen, miten koet olevasi opettajana minäpystyvä.”
”Olen itsestäni ylpeä, että sain tehtyä jotain näin hienoa ja suurta alusta loppuun saakka.”
Kurkkaa alkavat koulutusryhmämme täältä!

Sitaatit poimittu Mikkelin Lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaajakoulutukseen osallistuneiden palautteista. Sitaattien julkaisuun on lupa. Aila Marjamaan kuva Pihla Liukkonen/Kontrastia.