Kirjoittaja Anne-Mari Jääskinen

Koronavuosi on tuonut varmasti jokaiselle näkyviin sosiaalisen liittymisen merkityksen omaan mielenterveyteen, elämänenergiaan ja iloon. Sosiaalisesti rajoitetun vuoden kautta ymmärrämme väistämättä vahvemmin, että olemme yhteisöllinen laji – tarvitsemme toisiamme.

Puheensorinaa, kosketusta, katseita, yhteistä tekemisen rytmiä, keskusteluja, pohdintaa, jakamista. Elämisen ääniä ympärillämme – tuhinoita, hyräilyjä, huokaisuja, askelia, kolinaa. Kaikkea muuta kuin digitaalisia ääniä ja ruutujen kiiltoa.

Sosiaaliset kasvokkaiset ja ihokkaiset kontaktit ovat nousseet entistä kirkkaampaan arvoon.

Haluamme liittyä, olla yhtä ja yhdessä. Tuntea toisemme, aistia ja antaa hermostomme keinuttautua samaan sykkeeseen – yhteyteen. Se kuuluu biologiaamme.

Sosiaalisen liittymisen tilassa hermostomme on levollisen aktiivinen. Otamme luottavaisena ja uteliaana kontaktia, tulemme itsekin kontaktiin. Vastaamme katseeseen, sanoihin ja kosketuksiin. Annamme ja saamme. Samassa yhteisessä virrassa, johon astumme.

Sosiaalisen liittymisen tilassa hermostomme ventraalinen vagus on aktiivinen. On rauha olla, tutkia ja kuulla. Koemme, että kuulumme joukkoon. Olemme osa yhteistä joukkoa ja itsessämmekin turvassa. Miten tärkeä kokemus se onkaan!

On tämän valossa oikeastaan hämmentävää, miten joukkoon kuulumisen kokemus ja tunteiden jakaminen on syvällisesti mahdollista myös ruutujen kautta. Sen olemme itsekin saaneet koulutuksissamme kokea.

Koskettuminen, kuulluksi tuleminen ja empatia läpäisevät ruudunkin. Silti sekään ei poista tarvettamme ihokkaiseen, kasvokkaiseen ja kosketukselliseen yhteyteen toisten ihmisten kanssa.

Olemme toinen toisillemme tärkeämpiä kuin aina ehkä muistammekaan. Hermostomme säätelykyvyn kehittyminenkin suorastaan pohjautuu siihen – yhteyteen toisen ihmisen ja hänen elävän ja hengittävän hermostonsa kanssa.

Olimme sitten ammattilaisia, vanhempia, lapsia tai nuoria. Elämän perusta on se, että tarvitsemme toisiamme, laumaa. Siitä alkaa kontakti. Ja kontaktista elämän syke.

Millainen sun olosi on, kun sosiaalisen liittymisen tarpeesi on riittävästi tyydyttynyt?

Lue myös nämä

Tylsyys. Pitkästyminen. Oleminen. Juuri niistä hetkistä syntyy uutta ja inspiroivaa!

Blogi

Tylsyys. Pitkästyminen. Oleminen. Juuri niistä hetkistä syntyy uutta ja inspiroivaa!

Entä jos kaikki onkin hyvin? Juuri nyt, juuri näin kuin asiat nyt ovat?

Blogi

Entä jos kaikki onkin hyvin? Juuri nyt, juuri näin kuin asiat nyt ovat?

Miten osoitat lapsellesi, että kaikki tunteet ovat sallittuja? Miten osoitat sen itsellesi?

Blogi

Miten osoitat lapsellesi, että kaikki tunteet ovat sallittuja? Miten osoitat sen itsellesi?