Kirjoittaja Anne-Mari Jääskinen

Mitä tarpeita sun vihan takana on?

Pelolla ja vihalla on paisuttelevat luonteet. Ne hehkuttavat punaisin valoin kaikkea tilanteessa näkemäämme, aistimaamme ja kuulemaamme.

Mitä enemmän koemme uhkaa ja aistimme jonkin meille tärkeän arvon, asian tai vaikkapa rakkaan ihmisen tai eläimen olevan vaarassa tavalla tai toisella, sitä enemmän viha meissä alkaa herätä puolustamaan sitä.

Kihisemme kiukusta ja tuli korventaa sisällämme. Suitsimme suustamme sanoja, jotka eivät välttämättä ihan viisaimpia olisikaan ja joita ehkä jo siinä hetkessä kadumme. Sellaista ihmisyys on. Keskeneräisyyttä, harjoittelua ja matkalla oloa.


On hyvä muistaa, että tunteiden osalta me ihmiset olemme iästä huolimatta melko samanlaisia.

Meillä aikuisilla säätelytaidot ovat jo periaatteessa kehittyneet, ainakin aivojen kehittymisen puolesta, mutta pienellä lapsella tai nuorella ne ovat vielä raakileina matkassa.

Kiihdytys tapahtuu helposti, mutta jarrut ovat vielä hukassa.

Muista siis, kun lapsi tai nuori seuraavan kerran edessäsi raivoaa tai puolustautuu, että hänelläkin on syynsä.

Jokin hänelle tärkeä ja rakas on uhattuna. Hänen kokemuksessaan.

Vaikka asia olisi sinulle vähäpätöinen tai lapsen tulkinta tilanteesta olisi mielestäsi väärä ja liioiteltu. Arvosta silti lapsen kokemusta, se on kokijalleen aina totta.


Kun ymmärrät, että viha on tullut puolustamaan jotain kokijalleen arvokasta, on kiukuttelevaa lasta tai hankalaa nuorta helpompi ymmärtää ja kuulla. Pysähtyä yhdessä katsomaan, että hei, mikähän tässä nyt onkaan se syvin juttu?

Muista kysyä sitä aika ajoin myös itseltäsi, kun kiukku nostaa päätään, hermostus tuntuu hengityksessä tai viha niskavilloissa.

Mitä kaunista tarvettani tämä viha nousi puolustamaan?

Mistä koen epävarmuutta, mitä pelkään, mistä olen hämmentynyt?

Mitä kaipaisin juuri nyt? Mitä saisin, jos tämä puolustamani asia toteutuisi? Mikä inhimillinen tarpeeni täyttyisi? Arvostuksen, kuulluksi tulemisen, huolenpidon tai varmuuden tarpeeni? Tasaveroisuuden, yhteistyön tai sujuvuuden tarpeeni? Mitä tämä viha nostaa minussa näkyville?

Tunteilla on aina viestinsä mukanaan.

Lue myös nämä

Opi perustunteista: Viha antaa pontta ja voimia

Artikkelit

Opi perustunteista: Viha antaa pontta ja voimia

Nuoren sisällä kuohuu – ole majakkana myrskyissä

Artikkelit

Nuoren sisällä kuohuu – ole majakkana myrskyissä

Uhittelun suojiin kätkeytyy pelkoa

Blogi

Uhittelun suojiin kätkeytyy pelkoa