Kirjoittaja Anne-Mari Jääskinen

Milloin tunteen säätely on haastavinta? Kun kiire tunkeutuu ovista ja ikkunoista ja vyöryy kaiken oppimamme yli. Kun innostus puskee aiemmin viisaasti asetetut rajat mennen tullen kumoon. Kun ärtymys savuaa korvista ja suoltaa suusta juuri niitä sanoja, joita vannoimme ettemme toiselle enää sanoisi.

Harkitseva osa meistä sumentuu – tunne työntää sen kyselemättä suljettujen ovien taakse.

Juuri se on samalla hetki, jolloin itsesäätely olisi eniten tarpeen. Korkean intensiteetin tunnetilassa kun järkipuolemme ei meitä helposti tavoita. Sen ääni kiinni paiskattujen ovien takaa on tuskin kuuluva. Ja vaikka olisikin, niin kukapa sitä kiihtyneenä viitsisi kuunnella?

Mikä hullu paradoksi. Elämän kummallista huumoria? Selviäpä tästä nyt sitten!

Tunnetaitotreenien voisi sanoa olevan koko elämän pituinen matka. Jokainen intensiivinen tunnekokemus on omansa. Jokaisessa niissä teemme uudet valinnat ja saamme haastaa itsemme. Alitajunnan ohjaamana valinta usein on sama kuin aiemmin.

Ehkä kiivastumme huutamaan. Ehkä innostuksissamme oma palautuminen jälleen unohtuu. Ehkä vetäydymme kontaktista mykkyyteen. Ehkä tuttuun tapaan vellomme saamattomuudessamme sohvan uumenissa. Ehkä märehdimne sitä, miten tunne taas vei mukanaan, vaikka TIEDÄMME miten olisi hyvä toimia.

Miten sitä ihminen kaiken aikaa jaksaisi olla tiedostava ja itselleen yhtäaikaa myötätuntoinen, mutta jämäkkä ohjastaja, niinkuin neuvotaan. Ei mitenkään. Elämä tapahtuu tavallaan ja jokaisesta koetusta on mahdollista oppia.

”Tuo tilanne meni nyt noin. Korjaan sen, minkä voin ja talletan opiksi loput.” Jokainen oivallettu oppi rakentaa meihin vankempaa pohjaa toimia jatkossa paremmin itseämme tukien. Hukkaan ei mikään kokemus mene. ”Niin toimin, kuin siinä hetkessä pystyin ja osasin.”

Ensisijainen juttu kiihtyneenä on hoksata stopata mielen pyörre hetkeksi. Keskittyä hengitykseen. Tämän tunnepaussin jälkeen ovi järkipuoleemme on jo vähän raollaan ja paremmin tavoitettavissa. ”Hei nyt me tehdäänkin näin!”

Millaiset tilanteet sulla haastaa sun itsesäätelyä? Mikä niissä hetkissä toimii sulla parhaiten?

Lue myös nämä

Elämä tapahtuu tasapainoa hakevan liikkeen kautta

Blogi

Elämä tapahtuu tasapainoa hakevan liikkeen kautta

Emotionaalinen turva välittyy meistä kyllä, kunhan se on sisälle saanut kokemuksista syntyä

Blogi

Emotionaalinen turva välittyy meistä kyllä, kunhan se on sisälle saanut kokemuksista syntyä

Blogi