Kirjoittaja Anne-Mari Jääskinen

Mitä on omannäköinen elämä?

Mistä sen voi tietää? Että mikä on sitä omannäköistä elämää? Mikä on just mun veneeni suunta, jos sen itse valitsisin?

Jos on tullut suorittaneeksi ja tehneeksi niinkuin on luullut, että kuuluu tehdä, ei oma suunta ehkä ole niin helppoa selvittää.

Saatamme olla niin tottuneita painamaan tunteita kuulumattomiin, että tunneummehtunut olo on jo normaalia. Arkista olemista. Näinhän mä aina voin.

Oman elämän veneen on voinut antaa kulkeutua sinne, minne laineet ovat sitä kuljettaneet, muut perässään vetäneet tai edessään työntäneet.

Jos on lapsesta asti oppinut, ettei omille tunteille ole tilaa ei niitä ilman tietoista työtä kuuluviin aikuisenakaan helpolla saa. Keho on jo oppinut järjestäytyä niin, että tunteet painautuu vähän huomaamattakin alas – lihasjännityksellä, hengityksen pidättämisellä ja jähmettymisillä.

Kuuluviin ja tunnettavaksi ne taas olisi hyvä saada siksi, että ne kertovat tarpeista, joita sussa on elossa. Ja tarpeet taas näyttävät sun veneelle suuntaa.

Jos olo on ummehtunut, epämiellyttävä, raskas tai hauras, on jokin sulle tärkeä tarve tyydyttymättä. Se ei ehkä ole sitä sunnäköistäsi tai toivomaasi elämää. Tyydyttymätön, vaillejäänyt olo.

Kun jokin tarpeesi taas on tyydyttynyt, koet kohottavia, kevyitä, innostavia ja miellyttäviä tunteita. Ne kertovat, että just tänne! Just tämä suunta palvelee mun hyvinvointia. Just tätä on se munnäköinen elämä!

Ilman tunteidesi kuuntelua ja niiden kanssa hengailua et siis voi tietääkään, millaista on se omannäköinen elämä. Millaisella veneellä kulkisit ja minne.

Siksi omiin tunteisiin ja tunnemaisemaan tutustuminen kannattaa. Kuin myös siihen, että miten tähän on tultu – miten olen kasvanut toimimaan näin omien tunteideni kanssa? Kenen totuuksia elämästä olen niellyt? Kuka mun venettäni on ohjannut?

Vaikka neuvot ovat arvokkaita, on aikuisen yksi tehtävä antaa lapsen ja nuoren käyttää omia airojaan ja löytää oma suuntansa ja tapansa soutaa. Näyttää, että kokeilemisen ja pettymystenkin kautta omannäköinen elämä kirkastuu.

Että jokainen tunne, jota matkallasi koet, opastaa sua – siihen just sun näköisen elämän löytämiseen ja rakentamiseen!

Lue myös nämä

Elämä lapsen silmin – tätä minä sinulta kaipaan

Artikkelit

Elämä lapsen silmin – tätä minä sinulta kaipaan

Kiltin lapsen koulu-uupumus – tunnetaitoja eivät tarvitse vain vilkkaat lapset

Artikkelit

Kiltin lapsen koulu-uupumus – tunnetaitoja eivät tarvitse vain vilkkaat lapset

Myllerryksen keskellä uudet tavat syntyvät hauraina kokeillen

Blogi

Myllerryksen keskellä uudet tavat syntyvät hauraina kokeillen